Bästa alternativen för att finansiera ett fordon

När du vill köpa en bil eller en motorcykel finns det flera finansieringsmöjligheter. Du kan betala din bil eller motorcykel kontant eller ansöka om ett specifikt lån. Du kan också hyra en bil eller hyra en motorcykel istället för att ta ett privatlån. Det är vanligt att företag sköter finansieringen av bilar och motorcyklar genom att hyra. Vad som är bäst för dig som privatkund beror på din nuvarande livssituation.

 

Olika finansieringsalternativ för att köpa bil eller motorcykel

Vilken metod som är rätt för dig beror på dina behov av bil eller motorcykel, hur mycket du ska köra och din personliga ekonomiska situation. Det är också lämpligt att provköra bilen eller motorcykeln innan du köper. Nedan har vi listat för- och nackdelar med olika finansieringslösningar.

 

Kontantinsättning Autofinansiering

Vissa banker och långivare erbjuder speciallån för köp av bilar och motorcyklar. Du kan vanligtvis få ett bil– eller motorcykellån direkt genom en bilhandlare och betala en kontant deposition på 20 % av kostnaden för bilen vid köptillfället. Din bil eller motorcykel kommer då att omfattas av det som kallas äganderättsförbehåll – vilket innebär att du inte kan sälja bilen eller motorcykeln förrän lånet är betald.

 

Fördelar med lönelånet för köp av bil eller motorcykel:

Eftersom fordonet är säkerheten för lånet är räntan vanligtvis relativt låg.

 

Nackdelar med kontantinsättning av autolån:

Även om de nominella räntorna på dessa lån är låga är detta ofta ett marknadsföringsknep. Bilhandlare tar vanligtvis ut en aviserings- eller förvaltningsavgift, vanligtvis 60 kr per månad. Det gör att realräntorna oftast är högre än vanliga privatlån. Denna avgift är icke förhandlingsbar.

En annan faktor är att du generellt sett inte kan sälja bilen utan att betala av lånet först. Om du vill bli av med din bil, men inte har pengarna, kommer du att få problem. Lösningen kan vara att betala av lånet genom att sälja bilen till samma bilhandlare där du köpte den. Eftersom bilhandlare vet att du är i underläge i förhandlingar kan det innebära att du får sämre villkor än på blocket, till exempel.

För att få ett billån med kontantinsats måste du oftast köpa en bil från en auktoriserad återförsäljare, vilket begränsar utbudet av bilar som finns.

 

Restvärde Bilfinansiering

En bilfinansiering med restvärde liknar ett billån med kontantinsats, men innebär att du inte amorterar på hela lånet över lånets löptid. När lånetiden går ut har du därför fortfarande kvar en del av skulden. Lån läggs vanligtvis upp så att skulden är lika med bilens värde vid löptidens slut.

 

Fördelar med bilfinansiering med restvärde:

Om du gillar att byta ofta har du oftast möjlighet att göra det efter lånetiden. Om bilen är i gott skick kan det finnas restvärde som kan användas till nästa bilköp.

 

Nackdelar med billån med restvärde:

Om restvärdet sätts för högt kan du stå inför mer skuld än bilens värde. Då hamnar du i en rörig ekonomisk situation och blir mindre flexibel.

 

Hyrbil

Leasing har varit den vanligaste finansieringsformen för företag tidigare, men har också blivit populärt bland privatpersoner de senaste åren. Ett privathyresavtal är ett långsiktigt hyresavtal, vilket innebär att man betalar en fast månadsavgift under en förutbestämd period – vanligtvis mellan 12-36 månader. Serviceavgifter, och ibland kostnaden för bilförsäkring, ingår vanligtvis också i den månatliga betalningen.

När hyresperioden går ut kommer bilens skick att bedömas. Om slitaget är normalt behöver du inte betala något extra, men om bilen är för sliten får du betala extra för det. Hur långt du kan köra är också förutbestämt, vanligtvis runt 1 000 till 2 000 miles per år. Om bilen är utanför detta intervall tillkommer extra körning. Det brukar också tillkomma vite om du vill säga upp ditt hyresavtal i förtid.

 

Leasingfördelar:

Leasing är bekvämt och innebär en förutbestämd månadsavgift.

 

Nackdelar med leasing:

Du kan inte bryta ett avtal i förtid utan att tvingas betala böter, så du står kvar med en hyrbil. Du måste också hålla dig till den överenskomna körsträckan. Om din livssituation har förändrats på grund av en ökning av hushållsstorleken eller en längre pendling, kan det vara så att din hyrbil inte längre passar dig.

 

PARKERINGSPLATS

Ett annat alternativ för att äga en bil är att gå med i en samåkning. Det här alternativet är främst för personer som inte behöver en bil och är främst tillgängligt i storstäder. Det finns både ideell samåkning och kommersiella alternativ som Sunfleet och DriveNow bildelning.

 

Samåkningsfördelar:

Du kan undvika kostnaden för de flesta parkerade bilar.

 

Nackdelar med samåkning:

Om du behöver använda bilen varje dag blir det dyrt för dig. Det finns heller ingen garanti för att en bil finns tillgänglig när du behöver den. Det finns inte mycket utrymme för en spontan biltur eftersom du måste boka eller hitta en ledig bil.

 

Köpa en bil med kontanter

Det låter precis så – har du pengar på kontot kan du köpa en bil direkt utan att ta lån.

Fördelar med att köpa en bil kontant:
Köper du kontant kan du sälja bilen när som helst, så din ekonomi blir väldigt flexibel.

 

Nackdelar när du köper din bil med kontanter:

Även om din ekonomiska situation blir väldigt flexibel är dina pengar inlåsta i bilen. Så du kan inte investera i något annat. Att finansiera ditt bilköp med ett lågräntelån är faktiskt ekonomiskt klokare om avkastningen är högre än kostnaden för lånet.

Fundera på om du har råd att köpa bilen kontant, eller om det skulle vara mer fördelaktigt att finansiera den på andra sätt.

 

Finansiering av din bil med ett privatlån

Om du finansierar köpet med ett lågränte privatlån genom Sambla behöver du inte investera kontant. Pengarna betalas på några dagar och du kan köpa din drömbil.

 

Fördelar med privatlån:

Eftersom du inte har pant i din bil vid tidpunkten för ditt privatlån kan du köra hur mycket du vill och sälja bilen om du vill. Du behöver ingen kontantinsats, men du kan låna hela beloppet. Du kan köpa en bil hos en bilhandlare eller privat och bestämma din egen återbetalningstid för lånet. Du kan också oftast undvika uppsägningsavgifter och fakturaavgifter, så den effektiva räntan är oftast lägre än ett billån med säkerhet.

 

Nackdelar med privatlån:

Det finns många olika banker och långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet, så risken är att du lånar ut till en onödigt hög ränta. Det är därför Sambla jämför över 40 olika banker och långivare – så att du kan vara säker på att du får ett lån till de absolut bästa villkoren.